Raport Roczny2019

społęczne zaangarzonanie ikona 1

ponad0

tys. PLN

na rozwój idei wychowania przez sport

0

domów dziecka

pod opieką Fundacji Grupa Kęty Dzieciom Podbeskidzia

0

beneficjentów

programu grantowego

Podejmujemy działania na rzecz społeczeństwa, zachowania równowagi oraz ochrony środowiska.
32

projekty społeczne w ramach 6 edycji programu grantowego „Razem z Grupą” – Dbamy o zdrowie

Polityka Społecznej Odpowiedzialności Biznesu, respektowanie, promowanie i rozwijanie 10 zasad UN Global Compact, którego jesteśmy sygnatariuszem czy inne standardy i procesy CSR, które wyznaczają ramy i horyzonty naszych działań.

Od zawsze koncentrowaliśmy się na wyważonej polityce skupionej wokół kwestii ochrony środowiska. Zmieniające się otoczenie i niepokojące symptomy zmieniającego się klimatu jeszcze bardziej mobilizują nas do wzmożonej pracy w tym aspekcie. Nasze społeczne podejście do kwestii ochrony środowiska prezentujemy szerzej w rozdziale Grupa dla Świata.

Pozostała działalność społeczna organizacji jest ściśle powiązana z wyznaczonymi kierunkami zaangażowania jak i konsekwencją prowadzonego nieustannie dialogu ze społecznościami lokalnymi. Jako cała Grupa Kapitałowa angażujemy się w różne lokalne projekty skupione wokół miejsc, gdzie mamy zakłady produkcyjne, gdzie mieszkają nasi pracownicy. Z poziomu całej Grupy Kapitałowej wskazać możemy trzy najważniejsze obszary, w które firma angażuje swoje siły i środki.

Wolontariat jest ważnym elementem kultury korporacyjnej Grupy Kapitałowej Grupy Kęty. Integruje pracowników wokół wartościowych przedsięwzięć oraz zachęca do podejmowania wspólnych działań o charakterze społecznym. W organizacji od kilku lat funkcjonuje program „Razem z GRUPĄ” – połączenie zaangażowania i wolontariatu naszych pracowników ze wsparcie finansowym firmy daje wspaniałe rezultaty w środowisku lokalnym. W 2019 roku edycja programu połączona była ściśle z jednym z elementów Polityki CSR, mianowicie zdrowiem i bezpieczeństwem pracowników. Pełen raport tutaj

Edycja prowadzona była pod nazwa dbamy o zdrowie a jej efektem było:

32

lokalne projekty skupione wokół wartości dbania o zdrowie

38tys. PLN

ZAANGAŻOWANIE GRUPY KAPITAŁOWEJ GRUPY KĘTY S.A.

blisko 2000

BEZPOŚREDNICH BENEFICJENTÓW

Fundacja Grupa Kęty Dzieciom Podbeskidzia to odpowiedź organizacji na zdefiniowane w regionie problemy dzieci i młodzieży zagrożonych wykluczeniem społecznym. Zadaniem Fundacji jest współpraca i otoczenie opieką podopiecznych domów dziecka, placówek opiekuńczo – wychowawczych poprzez m.in. realizację hasła „Na lepszy start” tzn. niesienie pomocy wychowankom tych placówek w zdobywaniu wykształcenia, wiedzy, kwalifikacji, które w konsekwencji umożliwią im lepszy start w dorosłe, samodzielne życie. Ideą do której dąży w swych działaniach Fundacja jest likwidacja państwowych domów dziecka i krzewienie idei rodzicielstwa zastępczego.

W ramach fundacji:

Działamy na obszarze 5 powiatów: bielski, oświęcimski, pszczyński, cieszyński, żywiecki

Przeznaczyliśmy 440 TYS. PLN na cele statutowe w 2019 roku

Posiadamy 3 mieszkania usamodzielnienia

Zajmujemy się blisko 300 podopiecznymi z 9 domów dziecka, z którymi czynnie współpracuje Fundacja.

Więcej na stronie www.dziecipodbeskidzia.pl

Sport do dyscyplina, gra fair play, zasady, konsekwencja - czyli bliskie nam wartości w biznesie. Sport to również wspaniałe narzędzie do współpracy i zaangażowania pracowników. Od wielu lat Grupa Kapitałowa Grupy Kęty inwestuje i rozwija „Ideę wychowania przez sport”. Poprzez zaangażowanie organizacji w różne imprezy sportowe w regionie mierzymy się z wyzwaniem XXI wieku jakim jest zachęcanie młodych ludzi do aktywnego spędzania wolnego czasu. W trosce o zdrowie przyszłych pokoleń takie zapisy zostały formalnie zapisane w Polityce Społecznej Odpowiedzialności Biznesu Grupy.

Do sportu podchodzimy aktywnie - we wszystkich wydarzeniach oprócz lokalnych społeczności czynny udział brali pracownicy Grupy Kapitałowej GRUPY KĘTY S.A., ich rodziny a także podopieczni Fundacji Grupa Kety Dzieciom Podbeskidzia.

Nasze ulubione dyscypliny sportowe to: Narciarstwo, Jazda na rowerze, Biegi, Siatkówka plażowa, Piłka nożna.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.